recept: Sonkás-húsos karalábé, Kifőzde
Sonkás-húsos karalábé
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

4 zsenge kis karalábé (kb. 25 dkg),
10 dkg angol szalonna,
20 dkg sülthús,
2 dl tejföl,
2 ek. aprított petrezselyemzöld,
1 ek. aprított kaporlevél,
1 ek mustár,
3 dkg vaj,
só, pirospaprika, fehérbors



Ha van otthon két szelet angolszalonnád és némi sülthús-maradékod, pár zsenge karalábéd, vágj bele, megéri! Sülthús-maradék híján megsüthetsz két szelet karajt is, egy kis tejföl, apróra vágott, fagyasztott petrezselyem és kaporlevél pedig minden modern háztartás elengedhetetlen kelléke ugyebár :-)

A maradék sülthúst egycentis kockára vágom és félreteszem (vagy a karajszeleteket fokhagymás zsírban kisütöm és felkockázom). Az angolszalonna húsos részét félcentis kockákra vágom és a felmelegített (nem forró) vajon kicsit megpörkölöm. Felöntöm fél pohár vízzel, és leforralom róla. Ezt még kétszer-háromszor megcsinálom, mire a sonka megpuhul.

Közben a karalábékat megmosom, meghámozom, és egycentis kockákra vágom. Mikor a sonka már megpuhult, hozzáadom a karalábét és egy-két percig párolom, majd felöntöm féldeci vízzel és lefedve, kis lángon, kb. 10 perc alatt félig megpuhítom.

Ezután leveszem a fedőt és lesütöm róla a vizet, majd egy evőkanál liszttel meghintem. Párszor megkeverem, majd lehúzom a tűzről és meghintem fél csapott mokkáskanálnyi pirospaprikával. Elkeverem, hozzákeverem a mustáros tejfölt és a kockára vágott sülthúst, meghintem 2-3 csipetnyi fehérborssal, és visszateszem a tűzre. Amikor kezd sűrűsödni, vízzel beállítom a közepesen krémszerűre. Megkóstolom, ha kell, utánaízesítem, és hozzáadom az apróra vagdalt petrezselymet és kaprot.

Párolt rizsre vagy kifőtt tésztára terítve tálalom.

Gyorsan elkészíthető, príma kis vacsora, könnyű is és nagyon finom.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.



Forrás: A szükség és a lehetőségek diktálták a receptet, bevált.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.10.11. Utoljára frissítve: 2012.10.11.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 18:27:00 - 0.69)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez